VELKOMMEN HIT


Håper du liker det du ser, og får inspirasjon! Og kom gjerne med en kommentar, ellers ser det bare ut som om jeg prater med meg selv.

torsdag 16. januar 2014

Strikk din egen traktorlue :)

Mariustraktorlue 2-3 år (passer til både ettåringen og treåringen min)
Garn: Drops Merino Extra fine
Hovedfarge (lysebrun) 50 g, traktormønsterfarge+øreklaffer (lyseblå) 50 g, bordfarge (rød) 50 g
Legg opp 96 m med hovedfarge på pinne 3, fest på maskemarkør for å vise omgangens begynnelse. Strikk vrangbord rundt og rundt 2 r + 2 vr i 5 cm (hos meg ble det 15 omganger). Bytt til pinne 3,5 og strikk en omgang rett med hovedfarge.
Så begynner mønster.
Strikk mønster A med bordfarge+hovedfarge (går over 5 omganger), strikk så to omganger med hovedfarge.
Begynn på mønster B. Etter nederste bord (3 omganger) strikkes det 2 omganger med hovedfarge samtidig som det felles til 96 masker (fell ved omgangens begynnelse eller slutt, dette er midt bak på lue).
Så strikkes traktordelen av mønsteret, denne går over 12 omganger. Begynn ved mønsteret begynnelse, du får 5 traktorer og da kommer det automagisk en midt foran. :) Strikk så 2 omganger med hovedfarge og øk til 96 masker (ved begynnelse eller slutt).
Strikk øverste bord av hovedmønsteret (3 omganger). Strikk så 2 omganger med hovedfarge.
Strikk mønster A opp ned (går over 5 omganger). Strikk så 1 omgang med hovedfarge. 
Nå er du ferdig med selve luen, og skal dele inn i 3 deler (to knytetutter og hoveddel som skal veves sammen). Maskemarkøren står midt bak, dvs. at de første 12 maskene beholder du på hovedpinnen, de neste 24 maskene setter du over på enten settpinner eller en lang rundpinne for å strikke den ene av knytetuttene (hvis du strikker med magic loop-metoden), de neste 24 skal beholdes på hovedpinnen, de neste 24 der igjen skal på andre pinner for å bli den andre knytetutten.

Videre skal de midtre 48 maskene (24 på hver side) veves sammen. Legg pinnene inntil hverandre og bruk en nål med garn for å veve de sammen til en usynlig søm. Oppskrift på hvordan du gjør sammenveving finner du påhttp://www.pickles.no/sammenveving/ Følg metoden for glattstrikk. Det tar litt tid, men blir veldig fint.


Nå står du tilbake med 24 masker på hver side. Her skal du strikke rundt og rundt med hovedfarge og lage det som skal bli knytetutten. Hos meg holdt det med 30 omganger. Vev sammen toppen av tutten på samme måte som toppen av lua. Gjør det samme med andre side. Knyt sammen når du er ferdig og har festet trådene på innsiden.
Hvis du vil ha øreklaffer, som jeg varmt anbefaler til ville og gale rive-av-seg-lua-unger gjør du på denne måten. Dessuten får du dobbelt lag over ørene.

Finn midt bak på innsiden av lua, gå til toppen av vrangborden. Husk den rettstrikkraden du strikket rett etter vrangborden, den skal du bruke nå. Midt bak er gjerne i skillet mellom 2r og 2 vr så derfor går du et hakk til høyre. Ut fra dette teller du deg bortover og begynner på maske 8 med å plukke opp baksiden av maskene. Hent opp 26 masker med pinne 3. Strikk 2 r 2 vr i 5 cm (pass på at det blir likt som på utsiden av vrangborden på luen, så derfor blir det det motsatte av det du ser på innsiden). Rettsiden av øreklaffen er der du begynner og avslutter med 2 rette (dette skal også bli utsiden hvis du har gjort det riktig) Ha en maskemarkør i midten, etter 13 masker. Fell en maske på hver side av markøren på hver rettside til du har fire masker igjen (gjøres ved å strikke 2 masker sammen før markøren, etter markøren tar du en maske løst av, strikker 1 r, drar den løse over denne). Strikk i-cord (søk på youtube hvis du ikke vet hva det er) i 18 cm og den ene øreklaffen er ferdig. Gjør det samme på andre siden. Har du gjort det riktig skal de to øreklaffene bli like. Pass nøye på når du teller og finner ut hvor øreklaffene skal være, så slipper du å rekke opp. :)

Når du er ferdig ser den forhåpentligvis nogenlunde slik ut. :) Jeg har gjort en feil i mønsteret, strikket feil på bakhjulet, derfor er denne litt annerledes.
Mønsteret


Der det står 2r rett på sidene betyr det 2 rader/omganger rettstrikk. Jeg er ikke så god på strikkespråket, haha.

3 kommentarer:

  1. Oioi! Tusen takk for fin og godt forklart oppskrift :) denne skal jeg prøve meg på :)

    SvarSlett
  2. Kjempeflott lue!! Har lest igjennom oppskriften, men jeg ble litt forvirret da det står at man starter med 96 masker, også står det litt senere at man skal felle tilbake til 96 masker, men det står ingenting om at man skal øke noe?! Mulig jeg har oversett noe også, men hadde blitt veldig glad for et svar �� lua er perfekt til en gave jeg jobber med ☺

    SvarSlett
  3. Det står felling i mønstertegningen. Det er bare snakk om en maske for å få mønsteret til å gå opp. Har strikket to luer, de ble kjempefine :)

    SvarSlett

Hyggelig om du vil legge igjen en kommentar :)